Prednosti korištenja bademovog brašna u ishrani Ostavi komentar

Zašto je bademovo brašno najbolje za Vaše zdravlje?

 

Zdravlje srca
Bademovo brašno sadrži dobar holesterol u sebi koji može da spriječi srčane komplikacije uzrokovane lošim holestereolom, kao što su srčani i moždani udari.

Djeluje protiv raka
Istraživanje objavljeno u žurnalu Cancer Letters je pokazalo da redovno korištenje bademovog brašna može sniziti rizik od raka debelog crijeva. Rezultati pokazuju da neki od aktivnih sastojaka, kao i zdrave masnoće badema mogu spriječiti razvitak raka.

Energija
Kao bogat izvor zdravih ugljikohidrata , bademovo brašno može pozitivno uticati na nivo energije, bolje nego jednostavni šećeri u pšeničnom brašnu.

Gubitak kilograma
Zbog količine nutrijenata u ovom brašnu, u poređenju sa običnim, bademovo brašno brže zasiti i sa boljim nutrijentima, što može spriječiti prejedanje i pomoći skidanju kilograma.

Dijabetes
Tako što eliminiše jednostavne šećere iz brašna, ovo specializovano brašno može pomoći regulaciju i ispuštanje glukoze i inzulina u organizam. Ovo je idealno za ljude sa dijabetesom. Prema istraživanju objavljenom u žurnalu Nutrition and Metabolism 2011. godine, bademi smanjuju glukozu u krvi zbog masti koje sadrže.

Probava
Bademi sadrže gotovo 10% vlakana koje su potrebne organizmu svaki dan, tako da jedna porcija badema može da poboljša probavni sistem i olakša simptome zatvora i dijareje.

Zdravlje kostiju
Bademovo brašno sadrži veliku količinu željeza, magnezijuma, kalija i kalcijuma koji jačaju kosti i sprečavaju osteoporozu i slične bolesti.

Rast i razvoj
Ova vrsta brašna također ima visok sadržaj proteina koji su neophodni za normalan rast i razvoj, kao i za procese popravke i oporavka koji se dešavaju u cijelom tijelu.

Kako koristiti bademovo brašno?

Bademovo brašno može da zamijeni obično brašno u skoro svim receptima. Možete zamijeniti jednaku količinu ovog brašna za obično, iako ćete možda morati koristiti malo više kvasca, jer je bademovo brašno nešto teže nego obično. Ukoliko ga koristite samo radi ukusa, možete ga kombinovati sa običnim u omjeru 50:50% i ne morate dodavati dodatni kvasac.
Bademovo brašno se može koristiti za pravljenje torti, kolača, keksa, te naročito hljeba zbog orašastog ukusa koji brašno ima. Također, bademovo brašno je sjajno za pravljenje pizze ili za pohovanje mesa. Na kraju, bademovo brašno se može koristiti na isti način kao i obično brašno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *