Zbog pandemije COVID 19 sve pošiljke dezinfikujemo

Search

Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000

Na stanju

ZINC CITRATE 50mg

Održava normalan nivo testosterona u krvi
Jača imunitet
Pomaže rad prostate
Neophodan je za sintezu proteina i DNK

20.00 KM 15.00 KM

Poništi

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 15 - 15

SWANSON – ZINC CITRATE

Šta je Zinc?

Cink spada u grupu esencijalnih minerala u tragovima, a prema količini potrebnoj organizmu u grupu makroelemenata (makrominerala). Takođe se nalazi na listi od 6 minerala za koje je FDA (Komitet za hranu i lijekove SAD) preporučila svakodnevno unošenje.

U prirodi se nalazi u mesu, ribi, jajima, siru, žitaricama, pasulju, pivskom kvascu, ali se gubi prilikom pripreme hrane.

Koja je uloga Zinc-a?

Cink ima  izuzetno važnu ulogu u održavanju procesa razmjene materija, rastu i metabolizmu ćelija, funkcionisanju imunog sistema, regulisanju i održavanju pH nivoa, sastavni je dio mnogih enzima i neophodan je za pravilno funkcionisanje hormona.

Ako primjetite da dejca jedu zemlju znači da im nedostaje ili cink ili gvožđe.

Cink, ako se unosi kao dodatak ishrani, ima slijedeća dejstva na organizam:

 • normalizuje djelovanje prostate i spriječava njeno uvećanje
 • neophodan je za sintezu proteina i DNK
 • potpomaže stvaranje insulina u pankreasu, i stoga je obavezan za dijabetičare
 • učestvuje u produkciji testosterona, pa se sa vitaminom B-6 koristi u liječenju impotencije i steriliteta
 • pomaže u slučaju dijabetesa i povišenog holesterola
 • podstiče mentalnu svježinu i bistrinu uma
 • reguliše kontraktibilitet mišića
 • jača imuni sistem i pomaže očuvanju vida kod starijih osoba
 • izuzetno je efikasan u borbi protiv nazeba i prehlade
 • pomaže da se gubitak vida usled makularne degeneracije i katarakta održi pod kontrolom
 • otklanja bijele pjege na noktima, akne i alergije.

Cink je neophodan za mobilizaciju vitamina A iz jetre i od njega zavisi nivo vitamina A u plazmi. Ulazi u sastav superoksid dismutaze koja katalitički odstranjuje slobodne radikale jona superoksida. Visoke koncentracije cinka nađene su u spermatozoidima, prostati i epididimisu, kao i u mišićiima, kosi i eritrocitima. Kako se cink izlučuje i znojem lako dolazi do manjka. Preparat se koristi kod smanjene tolerancije na glukozu, šećerne bolesti, arterioskleroze, u terapiji respiratornih infekcija kod djece, ulkusa na žeIucu ili dvanaestopaIačnom crijevu, steriliteta kod muškaraca, sa vitaminom B-6 za liječenje impotencije. Manjak cinka može dovesti do hipertrofije prostate.

Sportisti imaju povećane potrebe za cinkom zbog znojenja, pri kojem se cink gubi pa ne može da odigra ulogu u sintezi testosterona, koji je neophodan za rast mišićne mase. Stariji ljudi treba da uzimaju cink zbog prevencije oboljenja prostate, senilnosti i reumatoidnog artritisa.

Mala djeca, trudnice, starije osobe i vegetarijanci su skloniji nedostacima cinka u organizmu.

Manjak cinka uzrokuje gubitak čula ukusa, opadanje kose, bijele mrlje na noktima, dermatitis, umor, depresiju, gubitak apetita, poremećaja u rastu i razvoju, anemiju, uvećanje slezene, podložnost infekcijama i sporo zarastanje rana.

Preporučena doza: za odrasle 50 mg heliranog cinka dnevno, najbolje uz vitamine A (beta karoten) i C, kalcijum i fosfor. Unošenje cinka povećava potrebe za vitaminom A. Netoksičan je, ali se ne preporučuju doze preko 150 mg dnevno.

NAPOMENA: Za doze veće od 100 mg obavezno konsultovati ljekara. Osobe sa sa visokim nivoom holesterola HDL treba da se ograniče na 30 mg dnevno. Korišćenje velikih doza cinka duži period može da zaustavi apsorpciju bakra.

DOZIRANJE: 1 kapsula (50 mg) dnevno 1 sat pre ili 2 sata posle ručka, ako izaziva stomačne tegobe uzimati ga sa hranom siromašnom vlaknima. Ne uzimati ga zajedno sa gvožđem. Uzimati ga najmanje 2 sata poslije uzimanja antibiotika.

Firma Swanson:
Swanson je pionir na tržištu za vitamine i minerale. Oni imaju izuzetno veliki izbor za najbolju cijenu. Swanson je osnovan prije 45 godina, a osnivač je jedan čovjek. Ovaj čovjek imao san; Zdravlje u svijetu, a sada i dalje rade na tome. Swanson je pravi obiteljski posao, kvaliteta, vrijednost i usluga vrlo su cijenjene. Oni rade s najboljim sastojcima, uz odgovarajuće mjere osiguranja i dobrim radnim uvjetima.

Naziv proizvoda Zinc Citrate
Iznos po porciji 1 % dnevne vrijednosti
Veličina porcije 1 kapsula
Porcija u pakovanju 60
Cink (iz cinkovog citrata) 50 mg 455%
*Dnevna vrijednost nije utvrđena.
Ostali sastojci: mikrokristalna celuloza (biljna vlakna), želatina, magnezijev stearat, silicijev dioksid

Recenzije

Još nema recenzija.

Napišite recenziju

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to Top
Proizvod je dodan u Vašu korpu