Zbog pandemije COVID 19 sve pošiljke dezinfikujemo

Search

Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000

Na stanju

BETAINE HCI HYDROCHLORIC ACID

Pomaže probavni sistem
Pomaže kod povremene žgaravice, nadimanja, podrigivanja, nelagoda i kiselina
Održava kiselinu želudca u normalnom nivou
250 veganski kapsula

59.00 KM

Poništi

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 59 - 59

Swanson Betaine HCl je posebna formula koja vašem želucu pruža pomoć kako bi efikasnije razgrađivala proteine. Sadrži VegPeptase ™ – pepsin iz veganskog izvora – enzim koji pomaže u probavi proteina, kao i betain hidrohlorid za promociju pravilnog nivoa pH u želucu. Zajedno čine izvrstan probavni tim koji pomaže u rješavanju problema s proteinima.

Betain i njegovi benefiti za zdravlje

Koji su zdravstveni benefiti betaina za zdravlje? Ako ste razmišljali o betainu samo kao o stimulansu prije vježbanja, sigurno će vas iznenaditi njegov pozitivan učinak na zdravlje srca ili jetre.

1.Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Previsok nivo aminokiseline homocisteina u krvi može uzrokovati oslabljenu arterijsku propusnost. Betain učinkovito snižava nivo homocisteina, smanjuje rizik od srčanih bolesti i srčanog udara. Na koji način radi? Betain “donira” jednu od svojih metilnih skupina molekulama homocisteina, pretvarajući ih u bezopasnu tvar – metionin. Metionin je aminokiselina koja je bitan dio proteina, povećava proizvodnju leucina i regulira proizvodnju amonijaka.

2. Podržava rad jetre

Pretilost, povećan unos alkohola ili dijabetes su uzročnici taloženja masnih kiselina u jetri. Masnoća je prirodno prisutna u jetri, ali ako je ima previše, može se razviti u bolest koja se zove steatoza ili masna jetra. Istraživanja su pokazala da betain pomaže u razgradnji masnih kiselina i na taj način sprečava njihovo akumuliranje u jetri.

Nadoknadom betaina također se uspijeva povećati nivo S-adenozilmetionin, poznatog i kao SAMe. Njegov optimalni nivo podstiče zdravlje jetre, poboljšava raspoloženje i pomaže pri regeneraciji zglobova.

3. Ima pozitivan efekt na probavu

U želucu postoji prirodno kiselo okruženje koje omogućuje hrani da se pravilno probavi. Ako je okruženje u želucu slabo kiseo, tijelo nije u stanju konzumirati hranu i uzimati potrebne hranjive tvari iz nje. To može uzrokovati kalorijski deficit i povećati rizik od bolesti probavnog trakta.

Hlorovodična kiselina, skraćeno HCl, odgovorna je za najveći broj procesa u želucu. Ako je nemate dovoljno, probava vam se može pogoršati. Betain HCl je oblik betaina koji se koristi za povećanje kiselog okruženja u želucu i za pomoć kod višestrukih probavnih tegoba.

 

Benefiti betaina za sportiste

1. Podržava snagu

Posljednjih godina betain je testiran u mnogim kliničkim ispitivanjima s ciljem istraživanja njegovog utjecaja na sportiste. Jedno od prvih istraživanja provedeno je na Sveučilištu Connecticut 2010. godine. Utvrđeno je da su sportisti koji su uzimali 1,25 g betaina dva puta dnevno povećali snagu za 25%, a mišiće za 20%. Također, potvrđeno je da betain značajno povećava čimbenike koji utječu na sintezu proteina u mišićima u usporedbi s placebom.

Istraživanja su takođe pokazala da betain ima sposobnost podizanja nivoa važnih anaboličkih uzročnika dok utječe na nivo kataboličkog hormona kortizola. To dovodi do povećanja snage i izdržljivosti.

Ostala istraživanja su pokazala da je dodavanje betaina pomoglo dizačima utega da naprave više ponavljanja pri izvođenju vježbe bench press, izdrže duže na kardio treningu ili na trening na sobnom biciklu. Takođe, sportisti koji sprintaju mogu trčati gotovo 40 sekundi duže od onih koji piju samo vodu. Betain isto tako značajno snižava nivo laktata, što odlaže umor mišića i pomaže sportistima da treniraju intenzivnije i duže.

2. Utječe na rast mišića

Jedno od najnovijih istraživanja usmjereno je na učinke betaina na sportiste provedeno je na Sveučilištu Springfield. 6 sedmica su dvije skupine sportista izvodile periodični program treninga snage. Jedna je skupina primala 1,25 g betaina dva puta dnevno, a druga je skupina primala placebo. Rezultati potvrđuju da je grupa koja je primala betain povećala mišićnu masu za 1,8 kg, a veličinu ruke za 10%. Istovremeno uspijevaju smanjiti tjelesnu težinu za 3 kilograma. Grupa koja je primala placebo nije imala gubitak mišićne mase niti gubitak kilograma.

Suplementacijom betaina se smanjuje i nivo dušičnog oksida, čime pomaže u regulaciji volumena stanične tekućine. Ovaj proces potiče “pumpanje” mišića i ukupni rast mišića.Pepsin

 

Pepsin

se stvara u želucu iz svog prethodnika pepsinogena, kojeg luče ćelije poznate kao glavne ćelije, i funkcioniše da pomogne u probavi proteina. Pepsin razgrađuje proteine ​​na njihove komponente aminokiselina.Idealna proizvodnja želučane kiseline je takođe neophodna za održavanje zdrave ravnoteže bakterija u crijevima. Prvo, proizvodnja kiselina u želucu sama po sebi pruža zaštitnu barijeru koja čuva želčano okruženje sigurno. Kao drugo, odgovarajući nivo želučane kiseline dovode do manje preostalih fragmenata hrane koji mogu izazvati neravnotežu u rastu normalne bakterijske flore u crijevima. Postizanje ispravne ravnoteže flore ključ je održavanja pravilne probavne funkcije i općeg zdravlja.

Postizanje pravilne ravnoteže flore ključ je održavanja pravilnog probavnog i općeg zdravlja

Istraživanja takođe sugeriraju da sposobnost tijela za proizvodnju želučane kiseline normalno opada kako starimo. Štaviše, stres i drugi faktori mogu uticati na pravilnu proizvodnju želučane kiseline. Povremene žgaravice, nadimanje, podrigivanje, nelagoda i kiselina u želudcu često mogu biti posljedica toga. Hrana koju jedemo ulazi u želudac kroz jednjak, ili cijev hrane. Na mjestu spajanja jednjaka sa želucem je mišićna struktura poznata pod nazivom donji ezofagealni sfinkter (LES). Kada hrana uđe u želudac radi probave, LES se normalno sužava, sužavajući prolaz između jednjaka i želuca i sprečavajući povratni želudačni sadržaj u jednjak. Glavni pokretač procesa zatezanja sfinktera je prisustvo dovoljne želučane kiseline. Kada se osjeti dovoljno želučane kiseline, LES će se zatvoriti. Adekvatna proizvodnja želučane kiseline je ključan kriterij za pravilno funkcioniranje sfinktera i sprečavanje povratnog stomačnog sadržaja.

Nedavno istraživanje procijenilo je učestalost i uzroke niskog nivoa vitamina B12 u starijih bolesnika. Istraživači sugeriraju da je incidencija smanjenog vitamina B12 u starijih osoba, na osnovu rezultata nekih epidemioloških studija, čak 30-40%. Kada su pogledali moguće uzroke niskog nivoa B12 kod 200 pojedinaca koje su pratili, otkrili su da nedostatak pristupa hrani-B12 predstavlja 60-70% slučajeva. Drugim riječima, dijetalni B12 uglavnom se odnosi na hranu životinjski proteini. Protein se normalno razgrađuje zajedno sa kiselinom i pepsinom u stomaku. Stim optimalna proizvodnja želučane kiseline može podržati efikasnost ovog procesa pomažući u oslobađanju vitamina B12 koji je vezan za izvor proteina, ostavljajući ga dostupnim za apsorpciju. Na apsorpciju bezbrojnih drugih hranjivih sastojaka takođe može uticati odgovarajući nivo želučane kiseline i pepsina.

Recenzije

Još nema recenzija.

Napišite recenziju

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to Top
Proizvod je dodan u Vašu korpu