Zbog pandemije COVID 19 sve pošiljke dezinfikujemo

Search

Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000

Na stanju

ALPHA LIPOIC ACID

Čisti organizam od slobodnih radikala
Pomaže u borbi protiv karcinoma
Smanjuje inzulinsku rezistenciju
Ubrzava gubitak kilograma
Izuzetan antioksidant

45.00 KM

Poništi

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 45 - 45

Alfa lipoična kiselina je vitaminima slična komponenta prirodno prisutna u organizmu. Iz hrane je možemo dobiti konzumirajući pivski kvasac, jetru, špinat, brokulu ili krumpir. Može se laboratorijski sintetizirati. Jedinstvenom je čini sposobnost da, za razliku od vitamina C i E, bude aktivna u vodi i mastima.

ALPHA LIPOIC ACID

Alfa lipoična kiselina (LA; IUPAC:5-(1,2-dithiolan-3-yl) pentanoic acid) ili kako se još u literaturi naziva tioktična kiselina, masna je kiselina koju mogu sintetizirati biljke i životinje. Izolirana je iz goveđe jetre 1951. godine (Reed i sur.) i prvobitno je smatrana vitaminom. U ljudskom organizmu nalazimo je u svakoj stanici tijela, jer sudjeluje kao kofaktor u procesu stvaranja energije. Naročito se naglašava njeno antioksidativno djelovanje, ali i učinak njenog reaktivnijeg reduciranog oblika, dihidrolipoične kiseline (DHLA). Zapravo se smatra idealnim antioksidansom, jer ima sve njegove idealne odlike (Packer i sur.) – lako neutralizira slobodne radikale, kelira teške metale, zbog amfifilnog karaktera ulazi u sve stanice u tijelu, stupa u reakciju s ostalim antioksidansima i regenerira ih, a pritom ne izaziva značajnije nuspojave. Zbog  toga je još nazivaju i „antioksidansom nad antioksidansima“.

„Čistač“ organizma od slobodnih radikala

Oksidacijski stres je definiran kao pomak ravnoteže u staničnim oksidativno-redukcijskim reakcijama prilikom čega dolazi do stvaranja slobodnih radikala kisika. Posljedica toga je gubitak ravnoteže stvaranja slobodnih radikala i mogućnosti neke stanice da ih razgradi, a rezultira promjenama vezanim uz oštećenje stanica.Biohemijski su najznačajniji reaktivni oblici kisika (reactive oxygen species – ROS) što je zajednički naziv za radikale kisika (superoksidni, hidroksilni, peroksilni…) kao i reaktivne neradikalne derivate kisika (vodikov peroksid, hipokloritna kiselina, singletni kisik…).LA je univerzalni endogeni i egzogeni antioksidans, jer direktno neutralizira ROS u svojem oksidiranom ili reduciranom obliku (više). Topljiva je u vodi i u mastima što joj omogućava antioksidativno djelovanje u citosolu i plazmatskoj membrani, u plazmi i lipoproteinima plazme. LA neutralizira hidroksilne radikale, hipokloritnu kiselinu i singletni kisik. DHLA neutralizira superoksidne i peroksil slobodne radikale.

Regeneracija antioksidansa

Kada antioksidans neutralizira slobodni radikal i sam prelazi u oksidirani oblik te nije u mogućnosti blokirati ROS dok se ne prevede u reducirajući oblik. DHLA je snažan reducirajući agens koji te oksidirane oblike raznih antioksidansa može prevesti u reducirane, uključujući C vitamin i glutation. DHLA također može reducirati oksidirani oblik alfa-tokoferola prilikom redukcije C vitamina koji je u mogućnosti reducirati taj radikal, te koenzim Q10. Samo za usporedbu, redoks potencijal LA/DHLA iznosi 0,32 V, a glutationa i glutation disulfida, GSH/GSSG iznosi 0,24 V.Sumarno možemo reći da LA reciklira i produžuje životni vijek vitamina C, glutationa i koenzima Q10, a indirektno i vitamina E.

Kelacija metala

Ispitivanja in vitro i in vivo pokazuju da LA i DHLA mogu kelirati redoks aktivne metale poput iona željeza, bakra, mangana i cinka. Ti metali mogu izazvati oksidativnu štetu katalizirajući reakcije u kojima nastaju visoko reaktivni slobodni radikali. Komponente koje keliraju takve slobodne metale mogle bi biti stepenica u liječenju neurodegenerativnih i ostalih hroničnih bolesti kod kojih je oksidativna šteta uzrokovana upravo njima. Bush i sur. pokazali su da kelcija željeza i bakra posredovana DHLA, daje pozitivne efekte u liječenju Alzheimerove bolesti, smanjujući štetan utjecaj slobodnih radikala. Takođe, na životinjskom je modelu dokazano da LA smanjuje akumulaciju tih metala u organizmu.

Diabetes mellitus

Značajna je primjena LA u liječenju dijabetesa tipa II, a njezino se djelovanje ispoljava kroz različite mehanizme. Potencijalno je moguća ali nedovoljno istražena i u liječenju dijabetesa tipa I.

Kao prvo, utječe na regulaciju glukoze u krvi tako da povećava translokaciju GLUT4 glukoza transportera u staničnu membranu, kao što to čini inzulin vezujući se na inzulinske receptore, te pokreće reakcije fosforilacije koje uzrokuju translokaciju. Mehanizam djelovanja nije sasvim razjašnjen, a rezultat je povećan unos glukoze u adipocite i stanice mišića. Studija provedena na 72 osobe koje su peroralno uzimale 600 mg/dan LA tokom četiri sedmice, pokazala je za 25% veću osjetljivost na inzulin.

Zatim, pozitivno utječe na  krvožilni i nervni sistem dijabetičara koji kao komplikacije hronične bolesti razvijaju mikroangiopatije (retinopatija, nefropatija) i makroangiopatije (koronarna, cerebrovaskularna, periferna vaskularna) te neuropatije. Naime, oksidativni stres i hiperglikemija rezultiraju stvaranjem slobodnih radikala kisika koji oštećuju stanice endotela krvnih žila i neurone, a LA to umanjuje.

Nedavno je također dokazano da intravenozna primjena LA povećava vazodilataciju krvnih žila osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2, a posebno je značajno napomenuti blagotvoran učinak na povećanje mikrocirkulacije i time smanjenje simptoma dijabetičke periferne neuropatije. Zanimljivo je da je u Njemačkoj odobreno intavenozno i peroralno liječenje periferne dijabetičke neuropatije s LA (oštećenje živčanog sistema koje se manifestira kroz smanjenje osjeta, utrnulost, žarenje, osjećaj hladnoće, i neuropatsku bol uglavnom donjih ekstremiteta).

Lipoična kiselina i karcinom

Antioksidativno djelovanje LA u vidu djelovanja na slobodne radikale koji mogu izazvati niz staničnih promjena u okviru nastanka karcinoma, razmatrano je u brojnim studijama. NF-kB (Nuclear factor-kB) je transkripcijski faktor koji regulira ekspresiju gena uključenih u imunološki odgovor, apoptozu i stanični ciklus. Nepravilna regulacija NF-kB može dovesti do upalnih i autoimunih bolesti, virusnih infekcija i do raka. Vig-Varga i sur. demonstrirali su da se aktivnost takvog NF-kB inhibira dodatkom LA u tumorogeničnim stanicama miševa i ljudi. Slične studije pokazale su i antitumorsko djelovanje LA u stanicama melanoma i karcinoma ovarija kod miševa.

LA također pokazuje antimutagena svojstva, pa je neki svrstavaju u skupinu prirodnih antimutagena. Nedavno je dokazano da aplikacija LA u stanice karcinoma dojke inhibira daljnje metastaziranje, vjerojatno smanjujući aktivnost MMP. Ohrabrujući rezultati dobiveni su i u malim studijama na životinjama i ljudima – vezano za sposobnost LA da reducira štetne nuspojave hemoterapije kao što su periferna neuropatija i oštećenje miokarda

Pospješuje gubitak kilograma

Istraživanje (1) je obavljeno na 97 zdravih, ali pretilih ženskih osoba kojima je određena kalorijski restriktivna dijeta. Ispitna skupina podijeljena je na osobe koje su bile isključivo na kalorijski restriktivnoj dijeti, osobe koje su bile na dijeti i uzimale samo alfa lipoičnu kiselinu ili EPA omegu , te alfa lipoičnu u kombinaciji s EPA omega-3 masnom kiselinom. Ispitanice koje su bile samo na restriktivnoj dijeti izgubile su u prosjeku 5.2 kg (5.4 dijeta + EPA), dok su istovremeno ispitanice na dijeti + alfa lipoična kiselina izgubile 7 kg (6,5kg ALA + EPA skupina). U studiji su korištene dnevne doze od po 300mg alfa lipoične kiseline, odnosno 300 mg ALA (300mg) plus 1.3g EPA omega-3 na dan.

Koristi se i za zaštitu jetre, kod oštećenja nervnog sistema oboljelih od HIV-a, Alzheimerove bolesti i multiple skleroze, hiperlipidemije i glaukoma.

SERVIRANJE: jedna kapsula dnevno uz jelo.

 

Iznos po porciji % dnevne vrijednosti
Veličina porcije 1 kapsula
Porcije u pakovanju 60
Alfa-lipoična kiselina300 mg *
Dnevna vrijednost nije utvrđena. *
Ostali sastojci: Želatin, kalcijum laurat, mikrokristalna celuloza (biljna vlakna), silicijum dioksid.

Recenzije

Još nema recenzija.

Napišite recenziju

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to Top
Proizvod je dodan u Vašu korpu