Search

Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000

Nema na stanju

VITAMIN D3 2000IU

Pomaže zdravlje kostiju
Jača imunitet
Pospješuje apsorpciju kalcijuma u tijelu
Smanjuje inzulinsku rezistenciju

17.00 KM

Poništi

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 17 - 17

SKU:N/A

Opis proizvoda:

OstroVit Vitamin D3 2000 je vrhunski pripravak kapsuliran u visoko upijajućem obliku mekog gela. Proizvod se preporučuje kao dnevni dodatak prehrani, a posebno kao važan element glavnog nedostatka biološki potrebnog za organizam vitamina D3, u obliku holekalciferola.

Uloga vitamina D3 u organizmu
Svaka stanica u našem organizmu ima receptore za vitamin D3.

Znamo da vitamin D3 reguliše metabolizam kalcija u organizmu, međutim ustanovljene su i brojne druge funkcije.

Karcinom
Još 1979 g. Dr. Suda je uzeo leukemične stanice i inkubirao ih s vitaminom D3 i stanice su postale normalne. Zašto? Vitamin D izgleda ima funkciju sprečavanja proliferacije (dijeljenja stanica) i podržava njihovu diferencijaciju (stanice raka izgube memoriju kojem dijelu tijela tj. tkivu pripadaju – više nisu specijalizirane) pa one ponovno postaju normalne.

Pokazalo se da maligne stanice dojke, pluća, kože (melanom), kolona, prostate i kosti imaju receptore za D3 vitamin. Za ove vrste tumora istraživanjima je dokazano je da u laboratorijskim kulturama sprečavaju rast stanica raka. Velik broj istraživanja je takođe dokazao preventivnu ulogu vitamina D3 u sprečavanju raznih tipova raka.

Internacionalna agencija za istraživanja raka 2008 g. je zaključila da vitamin D snižava rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Jedno istraživanje provedeno je na 1200 zdravih žena u postmenopauzi, podijeljene u dvije grupe. Grupa 1 uzimala je 1500 mg kalcija i 1100 IU vitamina D3, a druga samo placebo tokom 4 godine. Žene sa dostatnim unosom vitamina D3 i kalcija imale su 60% nižu oboljelost raka debelog crijeva.

Istraživanja su povezala učestalost i intenzitet izlaganja sunčevim zrakama, kao i zemljovidnu širinu. Što južnije, to je manja učestalost raka debelog crijeva, prostate itd.

Istraživanje iz 2001.g. objavljena u med. časopisu Lancet pokazala je da su muškarci izloženi većim količinama sunčevog zračenja živjeli 3-5 godina duže (uspoređujuću smrtnost od raka prostate).

Psorijaza
Zanimljivo je da stanice kože imaju receptore za vitamin D3 iako proizvode vitamin D. Primjena je zanimljivo očita kod bolesti psorijaze, koja je ustvari poremećaj hiperproliferacije epidermalnog tkiva. Primjena specijalne kreme sa vitaminom D3 izuzetno je učinkovita kod ovog poremećaja.

Multipla skleroza
Gledano po pojavnosti multiple skleroze u SAD-u, najveća većina slučajeva bolesti dešava se upravo iznad 35 paralele, u sjevernom dijelu zemlje, što ukazuje na povezanost količine sunčevog zračenja i same bolesti.

Imunitet
Dokazano je da vitamin D pomaže jačanju našeg imunog sistema i borbi protiv infekcija. Makrofagi se aktiviraju putem vitamina D3 i proizvode 1,25 (OH)2D varijantu D vitamina koji ipak pokreće stvaranje katelicidina zaduženog za neutraliziranje infektivnih agensa.

Jedno istraživanje je pokazalo da suplementacija vitaminom D3 u trudnoći smanjuje rizik od abnormalnog disanja kod novorođenčadi i njihovog ranog djetinjstva uzrokovano suženjem dišnih puteva.

Kako je majčino mlijeko vrlo siromašan izvor vitamina D3, pedijatri su se konačno složili da novorođenčad od rođenja treba uzimati 400 IU vitamina D3 u obliku dodatka prehrani (u kapima). Radi se o još uvijek malim dozama, ali je dobar početak. Određen Tolerable upper intake limit (najviši iznos koji tijelo toleriše) kod novorođenčadi do 6 mjeseci iznosi 1000 IU, a od 6-12 mjeseci 1500 IU. To ukratko znači da te doze svakako može primiti, a u ljetnom periodu je alternativa izlaganje suncu.

 

Osteoartritis
Istraživanja  pokazuju da vitamin D može spriječiti osteoartritis.

Depresija
Istraživanja provedena 2011 g. na Mayo klinici u SAD-u na 12.592 osobe pokazala je da su visoke doze vitamina D3 (mjerene kao 25(OH)D koncentracija u krvi) pokazale znatno manje depresije u ukupnom uzorku. Nakon zasebne analize osoba sa historijom depresivnih stanja razlika je bila još očitija i izraženija. Dvije prethodne studije 2008 i 2010 g. došle su do sličnih rezultata.

Manjak vitamina D3 utvrđen je i kod shizofrenije, demencije, autizma, parkinsove bolesti i alzheimerove bolesti.

Kardiovaskularne bolesti i dijabetes
Istraživanja su pokazala da dostatne količine hormonske varijante vitamina D3 – kalcitriola utječe na nivoe angiotenzina II (umjesto ili pored inhibicije angiotenzin konvertirajućeg enzima lijekovima – ACE inhibitora) smanjujući gensku ekspresiju renina potrebnog za njegovu proizvodnju. Vitamin D može ne samo spriječiti nego i liječiti visok pritisak.

Istraživanja su pokazala da hormonska varijanta vitamina D3 – kalcitrol utječe na izlučivanje inzulina kod povećane potrebe za inzulinom (Dijabetes tipa 2).

Čini se da je nedostatak D vitamina povezan s kongestivnim zatajenjem srca – nizak nivo  D vitamina može objasniti promjene u metabolizmu minerala i disfunkciju miokarda kod pacijenata oboljelih od kongestivnog zatajenja srca pa to može biti jedan od faktora koji doprinose bolesti.

Proširena kardiomiopatija takođe se povezuje sa rahitisom i dobro odgovara na terapiju kalcijem i D vitaminom.

Testiranje
Prema mišljenju Međunarodne fondacije za osteoporozu nedostatak vitamina D je globalni zdravstveni problem. Utvrđeno je da 52% Europljana pati od nedostatka vitamina D3, a u nekim sjevernijim zemljama Europe se ta brojka penje i do preko 75% stanovništva. Procijenjeno je da na globalnom nivou raste potražnja za testiranjem statusa vitamina D3 u organizmu uslijed sve većeg znanja u medicini o štetnim posljedicama nedostatka ovog vitamina.

Određivanje koncentracije vitamina D3 u krvi posebno se preporuča oboljelima od hronične bolesti bubrega, abnormalnostima u apsorbiranju hranjivih sastojaka, osteoporozom, kardiovaskularnim bolestima, rakom, oboljelih od psihičkih poremećaja i depresije i multiple skleroze.

Vitamin D3

  • Povećava mineralizaciju kostiju i zuba 
  • Vitamin D pomaže u pravilnoj apsorpciji / iskorištavanju kalcijuma i fosfora
  • Vitamin D pomaže u pravilnom funkcionisanju mišića
  • Vitamin D pomaže u pravilnom funkcionisanju imuniteta
  • Učestvuje u procesu diobe ćelija Idealno za podizanje vašeg fiziološkog nivoa testosterona.
  • Sadrži 60 porcija u pakovanju
  • 1 porcija = 1 kapsula
  • Visoko bioraspoloživ oblik softgel kapsula!

 

SERVIRANJE: Konzumirajte 1 serviranje (1 kapsulu) dnevno 30 minuta prije obroka. Ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu za konzumaciju. Dodatak prehrani ne može se koristiti kao zamjena (zamjena) raznolike prehrane. Preporučuju se uravnotežena prehrana i zdrav način života.

 

PAKOVANJE: 60 kapsula

INFORMACIJE O ISHRANI
Neto težina proizvoda: 13 g
Broj porcija u pakovanju: 60
Veličina porcije: 1 kapsula
Aktivni sastojci Po porciji % RWS *
vitamin D (kolekalciferol) 50 mcg / 2000 IU 1000
* NRV - Referentna vrijednost nutrijenata

Recenzije

Još nema recenzija.

Napišite recenziju

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Najprodavaniji

Nema na stanju
Nema na stanju
Nema na stanju
Nema na stanju
Nema na stanju
Nema na stanju
Back to Top
Proizvod je dodan u Vašu korpu