Search

Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000

Nema na stanju

VITAMIN C FORMULA

Podržava pravilnu proizvodnju kolagena
Pomaže pravilno funkcioniranje krvnih žila, kostiju i hrskavice
Pomaže pravilno funkcioniranje nervnog sistema
Štiti stanice od oksidativnog stresa
Jača imunitet

22.00 KM

Poništi

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 22 - 22

Opis proizvoda:

Universal Vitamin C

Opis proizvoda:

Prirodna podrška imunog sistema. Universal Vitamin C dostavlja tijelu 500 mg askorbinske kiseline u svakoj porciji. Jača zaštitnu barijeru i podržava je u borbi protiv mikroorganizama i virusa, te dodatno poboljšava stanje vezivnog tkiva i podržava psihofizičko stanje.

Vitamin zlata vrijedan – vitamin C
Sigurno ste mnogo puta čuli da je vitamin C važan za zdravlje organizma. Ali znate li zašto? Koja je uloga vitamina C i koja je optimalna količina koju treba unositi dnevno?

Fiziološke funkcije vitamina C

Vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, pripada grupi vitamina rastvorljivih u vodi. To je jedan od najistraženijih vitamina i prvi vitamin koji je stvoren sintetički.

Mnogo se zna o uticaju vitamina C na fiziološke procese. Njegove prednosti u borbi protiv sezonskih prehlada i gripa su opšte poznate, ali manje je poznata činjenica da je vitamin C najmoćniji antioksidans od svih vitamina rastvorljivih u vodi.

Osim što smanjuje oksidativni stres, vitamin C učestvuje u čitavom nizu izuzetno važnih fizioloških funkcija;

Esencijalna je supstanca u stvaranju i održavanju kolagenih tkiva; učestvuje u stvaranju, rastu i obnavljanju kostiju, hrskavice i tetiva
učestvuje u sintezi transmitera i igra važnu ulogu u održavanju funkcije mozga
učestvuje u sintezi karnitina i na taj način omogućava pretvaranje masnog tkiva u energiju
poboljšava apsorpciju željeza
učestvuje u sintezi važnih enzima

Optimalna doza vitamina C
Dugotrajni nedostatak vitamina C manifestuje se umorom, gubitkom apetita, nervozom, pa čak i neurološkim poremećajima poput depresije, te čini organizam podložnim brojnim infekcijama. Potpuni nedostatak vitamina C dovodi do krvarenja desni, gubitka zuba, oticanja zglobova i krhkih kostiju, bolesti poznatije kao skorbut .

Nekada je službeno preporučena dnevna doza vitamina C bila 60 mg. Danas je ova granica pomjerena na 75 do 90 mg dnevno, ovisno o tome da li se radi o muškarcu ili ženi. Međutim, budući da je za prevenciju bolesti potrebno i do deset puta više vitamina C od preporučene dnevne doze , naučnici ozbiljno razmatraju povećanje preporučene doze na 1000 do 2000 mg dnevno .

Povećanom unosu vitamina C u prilog ide i činjenica da su ljudi jedni od rijetkih sisara koji ne mogu sami sintetizirati vitamin C.

Sisavci koji sami sintetiziraju vitamin C stvaraju otprilike 30 mg po kg tjelesne težine dnevno. Da se radi o osobi od 70 kg, količina sintetizovanog vitamina C iznosila bi oko 2 g dnevno!

Vitamin C i bolesti
Jesen i zima je vrijeme povećane svijesti o dobrobitima vitamina C. Bez obzira da li se radi o virusnoj ili bakterijskoj infekciji, vitamin C igra važnu ulogu u podršci imunitetu.

Tokom prehlade i gripa, vitamin C pomaže leukocitima u borbi protiv infektivnih agenasa. Iako ne liječi prehladu ili gripu, uzimanje povećane količine vitamina C skraćuje trajanje bolesti i ublažava simptome.

Vitamin C djeluje i kao prirodni antihistaminik, u dnevnim dozama između 1 i 2 grama, pa je poželjan pratilac u liječenju alergijskih bolesti. Takođe, postoji još istraživanja koja potvrđuju prednosti povećanog unosa vitamina C u regulaciji holesterola, dijabetesa, srčanih bolesti i raka.

Izvori vitamina C
Vitamin C je neophodan za održavanje zdravlja i normalne tjelesne funkcije. Najbolje ga je unositi u organizam raznovrsnom ishranom i  hranom. Najbogatiji izvori vitamina C su svježe voće i povrće, a dolazi i u mlijeku, životinjskoj jetri i mesu školjki.

Zanimljive činjenice o vitaminu C
Vitamin C zlata vrijedan -Nekoliko zanimljivih činjenica koje vjerovatno niste znali o vitaminu C:

Askorbinska kiselina se koristi kao dodatak konzerviranoj hrani radi očuvanja prirodne boje i okusa.
Jedini sisari koji ne mogu sami sintetizirati vitamin C su zamorci, majmuni i ljudi
Više od 50% ukupne količine vitamina C u voću i povrću gubi se stajanjem
Gotovo je nemoguće predozirati se vitaminom C – većina viška vitamina C se izlučuje urinom
Tokom perioda emocionalnog ili fizičkog stresa, gubitak vitamina C u urinu je značajno povećan

Vitamin C u dodacima ishrani
Iako je široko zastupljen u hrani koju svakodnevno konzumiramo, često se dešava da redovnom ishranom ne zadovoljavamo svoje potrebe za vitaminom C. Uzroci su različiti; od lošeg kvaliteta hrane i gubitka vitamina usled termičke obrade do oskudnog i previše ujednačenog izbora namirnica. Na nedostatak vitamina C utiče i nesposobnost ljudskog tijela da ga skladišti i koristi po potrebi.

Posebno su u rizičnim grupama pušači i pasivni pušači, dojenčad hranjena kravljim mlijekom, trudnice, starije osobe i osobe s monotonom ishranom.

U nedostatku prirodnih izvora potrebno je posegnuti za sintetičkim oblicima vitamina C u vidu kvalitetnih dodataka prehrani .

Iako je hipervitaminoza vitamina C vrlo rijetka, predoziranje vitaminom C prepoznaje se po simptomima probavnih problema kao što su dijareja, mučnina i bol u trbuhu. Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma, potrebno je smanjiti dnevnu dozu.

Prije uzimanja vitamina C u obliku dijetetskih suplemenata, preporučuje se dodatna konsultacija sa ljekarom pacijentima sa dijabetesom i bubrežnim bolesnicima. 

Preporučena dnevna doza : Uzmite 1 do 2 tablete dnevno, prije prvog obroka.

Upozorenja : Dijetalni dodatak nije zamjena za raznoliku i uravnoteženu prehranu. Proizvod ne mogu koristiti trudnice i dojilje. Ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu. Čuvati izvan dohvata djece 

Formula je prilagođena za one koji imaju problema sa želudcem.

PAKOVANJE: 100 tableta

INFORMACIJE O ISHRANI
Neto količina : 100 tab. (100 porcija)
Nutritivna i energetska vrijednost: (1 tableta)
RMV%
vitamin C
500 mg
833%
%RMV - referentna nutritivna vrijednost

Recenzije

Još nema recenzija.

Napišite recenziju

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to Top
Proizvod je dodan u Vašu korpu