Zbog pandemije COVID 19 sve pošiljke dezinfikujemo

Search

Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000

Na stanju

L-GLUTHATIONE WITH COQ10

Izuzetan antioksidans
Pomaže kod hipertenzije
Pomaže kardiovaskularni sistem
Pomaže kod hroničnih upala koje mogu dovesti do artritisa, srčanih oboljenja

49.00 KM

Poništi

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 49 - 49

Opis proizvoda
L-glutation je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od slobodnih radikala u cijelom tijelu
CoQ10 je spoj sličan vitaminu koji djeluje kao stanični antioksidans i potiče staničnu energiju i zdravlje srca
Ova formula 2 u 1 isporučuje oboje u jednoj vegetarijanskoj kapsuli za prikladnu podršku vašem organizmu.
Nabavite Setria L-Glutation, majstora zaštite, u Swanson Ultra L-Glutationu s CoQ10! U kombinaciji, glutation i CoQ10 imaju blagotvorno djelovanje. Obje su unutarstanične molekule neophodne za zdravlje i opstanak stanica. Obje komponenete podržavaju funkcije stanične energije. I jedno i drugo opada s godinama. Napunite ono što vam oduzima vrijeme s 200 mg farmaceutskog Setria L-glutationa i 100 mg koenzima Q-10 po vegetarijanskoj kapsuli.

Opširnije o komponentama ovog proizvoda:
L-Glutathione

Ako ste se zapitali postoji li tvar koja je od vitalne važnosti za zdravlje stanica, koja je prirodni dio staničnog metabolizma i može poslužiti kao lijek u ozbiljnim oštećenjima staničnih funkcija – posebno moždanih stanica – a nije dio tretmana konvencionalne medicine, unatoč publiciranim znanstvenim radovima koji sve to potvrđuju, odgovor je potvrdan – ona postoji.
Naravno, ako ste se dovoljno potrudili da dođete do te vrste informacija. Tvar o kojoj je riječ naziva se glutation: radi se o glavnom antioksidansu ne samo u ljudskom tijelu, već u svim biološkim organizmima izloženima oksidativnom stresu i toksinima, kako životinjama tako i biljkama
L-glutation djeluje antioksidativno štiteći stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala, a ujedno sudjeluje u sintezi DNA. Neke od glavnih uloga su mu jačanje imuniteta, održavanje hormonalne ravnoteže, detoksikacija organizma te izgradnja proteina i održavanje mišićne mase. L-glutation je tripeptid kojeg čine 3 aminokiseline: cistein, glicin i glutaminska kiselina.Postoji u 2 oblika – oksidiranom i reduciranom (koji ulazi u sastav 90% zdravih tkiva i stanica). Nivo glutationa u organizmu opada osobito nakon 40. godine života, utjecajem bolesti i stresa te pojačanim fizičkim naporima i stoga se preporučuje unositi ga dodatno. Novija istraživanja su pokazala da l-glutation olakšava tegobe kod Parkinsonove i Alzheimerove bolesti jer usporava propadanje moždanih stanica.

Osnovne činjenice o glutationu

Po svom hemijskom sastavu glutation je tripeptid, tj. hemijski spoj koji se sasto­ji od tri amino-kiseline. Hemijski naziv mu je γ-L-glutamil-L-cisteinilglicin, a njegova hemijska formula je C10H17N3O6S . Široko je rasprostranjen u biosferi našeg planeta, u prirodi.

Ima važnu ulogu u staničnom disanju kako kod sisavaca tako i kod biljaka i štiti crvena krvna tjela (eritrocite) od vodikovog pero­ksida koji je otrovni nusprodukt mnogih metaboličkih reakcija.Za potrebe istraživa­nja, kao dodatak hrani ili za medicinske svrhe izolira ga se iz kvasca i tkiva kao što su mišići i jetra. Glutation je jedan od najvažnijih organ­skih spojeva koji sadrže sumpor. Ami­no-kiseline koje ulaze u njegov sastav su cistein, glicin i glutamička kiselina. Glutation ima udio u mnogim staničnim bi­ohemijskim procesima. Da bi tijelo funkcionisalo normalno, potreban mu je postojani izvor gluta­tiona. Iako se glutation može stvarati u svim stanicama ljudskog tijela, najbitnija je sinteza glutationa u jetri.

Uloga glutationa u organizmu

Glutation ima udio u mnogim staničnim biohemijskim procesima. Da bi tijelo funkcionisalo normalno, potreban mu je postojani izvor glutationa. Prvenstveno, GSH efikasno čisti slobodne radikale i druge reaktivne kisikove spojeve direktno, te neizravno putem enzimskih reakcija. Istraživanja iz 2003. su pokazala da GSH sprječava infekciju virusom gripe. GSH/GSSG je najvažniji redox par u organi­zmu, ključni je antioksidans, važan je u metabolizmu hranjivih tvari i u regulisanju puteva bitnih za homeostazu čitavog tijela. Manjak glutationa doprinosi oksi­dativnom stresu što može imati ključnu ulogu u procesu starenja i pojavi mno­gih bolesti.

Posebno je velika važnost gluta­tiona u prevenciji neurodegenerativnih bolesti kao što je Parkinsonova bolest. Glutation je važan u procesima detoksifikacije štetnih nu­sprodukata metabolizma, regulisanju staničnih procesa, sintezi i popravljanju DNK, sintezi proteina, rastu stanica i odgovoru imu­niteta.

Zapravo, tri ključne funkcije su mu:

1. glavni je antioksidans u tijelu kojega proizvode same stanice; bez glu­tationa antioksidansi kao što su vitamin C i vitamin E ne bi mogli odgovarajuće vršiti svoju zadaću u tijelu; u toj funkciji podjednako je važan kako kod ljudi tako i kod životinja i biljaka

2. jača imunitet

3. glavni je čistač organizma od otrova

Koenzim Q10 se još naziva ubikinon i prirodno se javlja u organizmu. Ljudski organizam ima sposobnost sinteze koenzima Q10, ali se ona smanjuje poslije 30. godine. Kao posljedica smanjene produkcije ovog koenzima dolazi do smanjenja energetskih procesa u organizmu, što se najprije primjeti na srčanom radu.

Utiče na energetske metaboličke procese, na sagorjevanje masti, na fleksibilnost ćelijske membrane. Čuven je po svojoj upotrebi kao antioksidans, tj. usporava procese koji dovode do oštećenja i starenja ćelija i tkiva. Sa godinama se proizvodnja koenzima Q10 smanjuje čak do 80%. Ima sinergističko (pojačavajuće) dejstvo sa glutationom i selenom, koji su takođe moćni antioksidansi. Doprinosi i regeneraciji vitamina E, jednog od najrasprostranjenijih antioksidanasa.
Srce je mišić koji stalno pumpa, a pacijenti sa oboljenjem srčanog mišića imaju izrazit deficit ovog vitamina.

Zbog toga je nakon što je razvijena njegova masovna proizvodnja, od strane japanskih naučnika, koenzim Q10 propisivan kao lijek kod srčanih oboljenja u Japanu.
Na tržištu je prisutan od 1974. godine, a iz razloga što je to prirodni sastojak organizma nije dovodio do neželjenih dejstava, pa važi za siguran lijek, bez pratećih neželjenih posljedica. Brojna klinička istraživanja i naučni radovi su potvrdili njegovu efikasnost.
Kada je utvrđeno da statini (lijekovi koji djeluju na smanjenje stvaranja holesterola u organizmu) dovode do deficita koenzima Q10 u srčanom mišiću, počela je njegova rutinska primjena uz terapiju statinima (Cholipam, Hollesta, Simvor, Vasilip, Zocor, Atoris, Sortis, Tulip, Lescol).

Koristan je u terapiji postinfarktnog stanja, jer obezbeđuje bolje snadbjevanje energijom preostalog zdravog dijela srčanog mišića.

Koriste se doze od 30mg dnevno, ali u slučaju velike iscrpljenosti srčanog mišića primenjuju se i doze od 100mg dnevno. Pošto je koenzim Q10 prirodni sastojak ljudskog organizma vrlo je bezbjedan za upotrebu.
U slučaju da u organizmu postoji značajan nedostatak koenzima Q10, odmah po početku uzimanja ispoljavaju se vidljivi pozitivni pomaci, jer se i malo povećanje efikasnosti srčanog mišića lako primjeti. Dok u slučaju postojanja manjeg deficita koenzima Q10, vidljivi efekti se ispoljavaju za 3 do 4 mjeseca.

Koenzim Q10 unesen ishranom ne utiče na smanjenje produkcije tog supstrata u organizmu, kao što je slučaj kod holesterola. Dakle, unošenjem koenzima Q10 utiče se na povećanje koncentracije ovog nutrijenta u krvi, koji se starenjem manje stvara.
Koenzim Q10 je liposolubilan – rastvorljiv u mastima.

Recenzije

Još nema recenzija.

Napišite recenziju

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to Top
Proizvod je dodan u Vašu korpu