Zbog pandemije COVID 19 sve pošiljke dezinfikujemo

Search

Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000

Na stanju

BERBERINE 400mg

Snižava holesterol i glukozu u krvi
Pomaže u borbi protiv srčanih bolesti
Posjeduje antimikrobna svojstva
Jača imunitet
Pomaže kod hipertenzije

45.00 KM

Poništi

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 45 - 45

Swanson Berberine isporučuje zagarantovanih 400 mg čistog berberina HCl (Hlorovodonična kiselina).

Šta je Berberin?
Berberin je alkaloid ekstrahovan iz kineskih trava kao što su hydrastis cacadensis (goldenseal), berberis aquifolium (oregon grožđe), berberis vulgaris (barberry), berberis aristata (kurkuma) i coptidis rhizome (huanglian).

 

Martin's Wellness Connection Blog - Berberine Benefits - One Of Nature's Most Versatile Compounds

 

 

Mehanizmi djelovanja berberina
Berberin je kvaterna amonijeva sol koja pripada grupi benzilizokinolinskih alkaloida i najaktivniji je spoj biljaka iz roda žutika. Najkoncentriraniji je u korijenu biljke, potom u kori stabljike i u samoj stabljici. Tradicionalno je korišten u kineskoj medicini, no njegova antidijabetička aktivnost prvi je put zabilježena tek 1988. godine.

Brojna istraživanja koja su nastupila pokazala su da berberin reguliše glukozu u krvi različitim mehanizmima, među kojima se ističu tri glavna:

Supresija jetrene glukoneogeneze
Modulacija sekrecije inzulina
Povećavanje osjetljivosti na inzulin
Berberin primarno poboljšava metabolizam glukoze inhibicijom jetrene glukoneogeneze (proces stvaranja glukoze iz neugljikohidratnih preteča) kroz aktivaciju enzima AMPK-a (Adenozin monofosfat aktivirane protein kinaze).

Tokome našeg spavanja, jetra troši svoj glikogen i tako kontroliše nivo glukoze u krvi, međutim u kod osoba s dijabetesom jetra stvara prekomjerne količine glukoze i luči je u krvotok, a kao posljedica je pojava visokog bivoa glukoze u krvi (hiperglikemije).

Berberin djeluje preventivno, aktiviranjem enzima AMPK-a (Adenozin monofosfat aktivirana protein kinaza) inhibiran jetrenu glukoneogenezu (proces stvaranja glukoze iz neugljikohidratnih preteča) što u konačnici rezultira sniženim nivoom glukoze u krvi. To je mehanizam neovisan o inzulinu i uključuje mitohondrijsku inhibiciju. S druge strane berberin modulira sekreciju hormona inzulina djelujući na beta stanice Langerhansovih otočića gušterače, laički rečeno poboljšava funkciju stanica pa skladno tome i njihovo stvaranje i lučenje inzulina.

Dok osjetljivost stanica na inzulin poboljšava stimulacijom ekspresije staničnih receptora za inzulin (što ih je više, veće su šanse da će se taj inzulin „registrirati“ i upotrijebiti u stanici) te inhibirajući lipogenezu, odnosno otežavajući sintezu novog masnog tkiva.

Ostali benefiti berberina
Iako ste do sada možda već impresionirani berberinom, antidijabetički učinak nije jedini način njegovog djelovanja, naime svoju „terapijsku“ aktivnost ispoljava i u liječenju ostalih stanja i bolesti poput:

Hipertenzije
Dislipidemije
Sindroma policističnih jajnika
gdje indikaciju primjene temelji na dokazima kliničkih istraživanja. Nedavno je potvrđeno kako berberin ima i neuroprotektivni učinak; značajno smanjuje rizik od demencije prevenirajući degeneraciju neurona te poboljšavajući kognitivne funkcije mozga.

Zaključak
Snažno djelovanje berberina stavlja ga u status nove zvijezde u kategoriji dodataka prehrani, s naglaskom na primjenu kod osoba s dijabetesom tipa 2 jer u toj populaciji ima najviše znanstvenih dokaza o njegovom pozitivnom djelovanju.

Veličina pakovanja 60 kapsula
Veličina porcije 1 kapsula % dnevne vrijednosti
Berberin HCl 400 mg *
dnevna vrijednost nije utvrđena **

Recenzije

Još nema recenzija.

Napišite recenziju

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to Top
Proizvod je dodan u Vašu korpu