Zbog pandemije COVID 19 sve pošiljke dezinfikujemo

Search

Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000

Na stanju

AKG ARGININE

Bolja misićna pumpa i bolja prokrvljenost mišića
Povećava izdržljivost i ubrzava oporavak
Stimuliše oslobađanje hormona rasta
Usporava starenje
Štiti krvne sudove

45.00 KM

Poništi

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 45 - 45

SKU:N/A

Šta je arginin alfa-ketoglutarat (AAKG)?
Arginin alfa-ketoglutarat (AAKG) je modifikovana verzija aminokiseline arginin.

Alfa-ketoglutarat je srednji spoj u nizu reakcija koje proizvode energiju za tijelo. Izvor je aminokiselina glutamata i glutamina. Glutamat je glavni ekscitacijski neurotransmiter u mozgu i može povećati stvaranje kostiju. Glutamin je glavni izvor energije za diobu stanica.

Za poboljšanje apsorpcije u želucu, suplementi alfa-ketoglutarata dolaze u obliku različitih soli. Najčešća kombinacija je ornitin i alfa-ketoglutarat.

Alfa-ketoglutarat također regulira sintezu aminokiselina, proizvodnju energije i stvaranje slobodnih radikala. Funkcionira kao prijenosnik u mnogim kemijskim reakcijama u tijelu

Glutamin pojačava proteine, razvoj mišića i imunološku funkciju.

Arginin, poznat i kao L-arginin, osim što je komponenta proteina, stimulira oslobađanje hormona kao što su inzulin, glukagon, prolaktin i hormon rasta.

Arginin također igra ključnu ulogu u održavanju normalnog krvnog tlaka, rada srca i imuniteta. Ove funkcije su posredovane proizvodnjom dušikovog oksida. Arginin se razlaže na ornitin i kreatin. Ornitin je bitan za rast i diobu stanica, dok je kreatin važan za kontrakciju mišića.

Arginin se dobiva hranom i sintetizira u tijelu. Stoga se naziva polu-esencijalnom aminokiselinom. U zdravih odraslih osoba hrana i sinteza u tijelu dovoljni su za podmirivanje potrebnih potreba za ovom aminokiselinom. Ti zahtjevi uključuju popravak tkiva, sintezu proteina i održavanje imunološke funkcije.

U razdobljima brzog rasta, fizičkog stresa ili ozljede, opskrba L-argininom može biti nedovoljna za podmirivanje tjelesnih potreba. Za to vrijeme, L-arginin koji se uzima kao dodatak prehrani može pomoći u održavanju mišićne mase i poboljšati tjelesne funkcije .

Dodatak L-arginina može poboljšati sposobnost vježbanja. Ovo poboljšanje može se vidjeti odmah nakon konzumiranja arginina. Osim toga, mogu se vidjeti dugoročna poboljšanja zbog povećane sinteze proteina u mišićima.

Osim učinka na poboljšanje performansi, čini se da je arginin sigurna i učinkovita terapija za visoki krvni pritisak, dijabetes tipa 2 i erektilnu disfunkciju.

Arginin smanjuje stopu infekcije u stanjima u kojima je tijelo sklono infekcijama, poput operacije ili kritične bolesti.

Arginin se u kombinaciji s alfa-ketoglutaratom (kao arginin alfa-ketoglutarat [AAKG]) uglavnom proizvodio i plasirao na tržište sportistima zbog potencijala za poboljšanje performansi.

Međutim, u kliničkim uvjetima, češće se koristi sam L-arginin .

Sastav AAKG -a
Arginin alfa-ketoglutarat nastaje kada se dvije molekule arginina spoje s jednim molekulom alfa-ketoglutarata.

Kombinacija alfa-ketoglutarata i arginina poboljšava stabilnost arginina. To bi trebalo poboljšati njegove sposobnosti poboljšanja performansi i njegovu ulogu u proizvodnji energije.

Prirodni izvori L-arginina i alfa-ketoglutarata
L-arginin je jedna od 20 aminokiselina. Smatra se polu-esencijalnom aminokiselinom jer se može dobiti iz hrane i izgraditi u našem tijelu.

L-arginin se nalazi u velikoj koncentraciji u hrani poput lubenice, oraha, sjemenki, algi, mesa, plodova mora, pasulja, leće, cjelovitih žitarica, koncentrata proteina riže i proteina soje.

L-arginin se u tijelu sintetizira iz citrulina. Iako se ova sinteza može pojaviti u mnogim vrstama stanica, većina se javlja u bubrezima.

Alfa-ketoglutarat je međuproizvod u ciklusu za pretvaranje hrane u energiju. U ovom ciklusu nastaje od izocitrata. Može se formirati i iz glutamata.

Dodaci prehrani L-arginin alfa-ketoglutarata (AAKG) prodaju se u obliku tableta, pilula ili praha.

Alfa-ketoglutarat i L-arginin se takođe mogu kupiti zasebno kao pojedinačni suplementi. Dostupne su u obliku kapsula ili praha.

Mehanizam djelovanja
Nije poznato kako kombinacija arginin alfa-ketoglutarata poboljšava performanse, ali je najvjerojatnije uzrokovana povišenim razinama dušikovog oksida.

Alfa-ketoglutarat
Alfa-ketoglutarat je proizvod mitohondrija i igra vitalnu ulogu u pretvaranju hrane u energiju. Takođe je izvor glutamina i glutamata. U mišićima, glutamin i glutamat inhibiraju razgradnju proteina i povećavaju sintezu proteina.

Alfa-ketoglutarat poboljšava stvaranje kostiju. Regulira sintezu kolagena moguće povećanjem broja molekula dostupnih za sintezu. Kolagen je značajna komponenta koštanog tkiva.

Alfa-ketoglutarat stimulira proizvodnju inzulinu sličnog faktora rasta-1 i hormona rasta. To su oba hormona koji reguliraju recikliranje kostiju i stvaranje novog koštanog tkiva.

Alfa-ketoglutarat takođe ima svojstva jačanja imuniteta i potencijalno je koristan u odlaganju starenja.

L-arginin
L-arginin se razlaže u dušikov oksid (NO) u različitim tkivima. Ovisno o tome gdje se proizvodi, dušikov oksid ima ključnu ulogu u reguliranju različitih funkcija u tijelu.

U mozgu je to molekula veza između živaca
U imunološkom sistemu posreduje u aktivnosti bijelih krvnih zrnaca
U kardiovaskularnom sistemu ima zaštitne učinke opuštajući krvne žile. Ovo povećava opskrbu krvlju i opskrbu kisikom po tijelu, te pomaže u uklanjanju otpada.
L-arginin također stimulira lučenje hormona rasta. To rezultira proizvodnjom inzulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF-1). IGF-1 pojačava sintezu proteina i na taj način povećava razvoj mišića [21].

L-arginin je također uključen u uklanjanje toksina stvaranjem ureje koja se filtrira iz tijela urinom.

U jetri se L-arginin pretvara u glukozu i alfa-ketoglutarat. Stoga djeluje kao potencijalni izvor energije.

Tvrdi se da AAKG kombinira potencijalne prednosti oba molekula, L-arginina i alfa-ketoglutarata.

Nedovoljno dokaza o prednostima arginin alfa-ketoglutarata
Postoje ograničena istraživanja o kombinaciji arginina i alfa-ketoglutarata. Većina prijavljenih koristi ove kombinacije su anegdotske.

Učinci suplementacije argininom alfa-ketoglutaratom tokom 7 dana proučavani su kod 24 fizički aktivna muškarca nakon izvođenja treninga otpora. Kombinovani arginin alfa-ketoglutarat nije imao uticaja na broj otkucaja srca, krvni pritisak, protok krvi ili nivoe azotnog oksida. Međutim, povećana je količina L-arginina u krvi.

Suplementacija arginin alfa-ketoglutarata (300 mg) kod 16 zdravih muškaraca nije donijela nikakvu korist za poboljšanje performansi, bez obzira na njihov status vježbanja.

U kliničkom ispitivanju na 12 obučenih muškaraca, AAKG nije poboljšao niti značajno poboljšao izdržljivost mišića.

Recenzije

Još nema recenzija.

Napišite recenziju

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Najprodavaniji

WOLVERINE ENERGY DRINK

1.50 KM2.00 KM 1.00 KM1.80 KM
()
Nema na stanju
Nema na stanju

SMART PROTEIN 28g

2.00 KM 1.60 KM
()
Nema na stanju
Nema na stanju
Nema na stanju
Nema na stanju
Nema na stanju
Nema na stanju

ROCKET FUEL ENERGY GEL 55ml

3.50 KM 2.80 KM
()
Nema na stanju
Back to Top
Proizvod je dodan u Vašu korpu