Search

Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000

Na stanju

SELENIUM

Odgovoran za pravilan rad štitine žlijezde
Doprinosi pravilnom toku spermatogeneze
Pomaže održavanju zdravlja kose, noktiju i tena kože
Doprinosi pravilnom funkcionisanju imuniteta
Podržava pravilno funkcioniranje enzima

15.00 KM 7.50 KM

Poništi

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 8 - 29

Opis proizvoda:

Ostrovit Selen je dodatak prehrani koji je izvor seleniuma u L-selenomethionine aktivnoj formi.

Selen je esencijalni sastojak enzima glutation peroksidaze, snažnog antioksidansa čija je glavna funkcija zaštita stanica od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Antioksidativni učinak selena može spriječiti niz poremećaja povezanih sa starenjem, npr. bolesti povezane sa staničnom mutacijom, degenerativne promjene kardiovaskularnog sistema, promjene na zglobovima i očima te smanjiti upalna stanja ili imunološke deficite.

Za ljudski je organizam od najvećeg značaja neutralizacija slobodnih radikala uzrokovanih oksidacijom masti, vrlo agresivnih oblika koji uzrokuju oštećenja lipida, staničnih membrana, proteina i DNA.

Selen doprinosi stvaranju boljeg HDL/LDL omjera, smanjenoj agregaciji trombocita i smanjenom odlaganju holesterola u stijenkama krvnih žila čime se smanjuje rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema.
Pospješuje učinkovitost T i B limfocita, nespecifične i specifične imunosti i time pomaže u odbrani od raznih infekcija.

Pohranjuje se u različitim organima u organizmu: štitnoj žlijezdi, jetri, mišićima, bubrezima te muškim i ženskim spolnim žlijezdama.

Selen je neophodan ne samo za proizvodnju, nego i regulaciju najaktivnijeg hormona štitnjače – trijodtironina.

Dobro je poznata i uloga selena u očuvanju reproduktivnog zdravlja muškaraca, a u novije vrijeme pokazana je i važnost selena u očuvanju reproduktivnog zdravlja žena. Selen je, naime, esencijalan za biosintezu testosterona te stvaranje i razvoj muških spolnih stanica. Rezultati istraživanja pokazaju da unos selena putem dodataka prehrani doprinosi normalnoj sprematogenezi što može povoljno djelovati na povećanje plodnosti.

Biološka uloga selena primarno se odnosi na njegovu ugradnju u proteine. Selen se ugrađuje u više proteina u tijelu, koje nazivamo selenoproteinima (npr. glutation-peroksidaza) a koji imaju brojne funkcije u organizmu, posebice antioksidativne i protuupalne.

Također, brojne studije pokazuju važne uloge selenoproteina u očuvanju funkcije mozga. Smanjenje ekspresije nekolicine selenoproteina povezuje se s različitim neurološkim bolestima kao što su Parkinsonova ili Alzherimerova bolest te epilepsija.

 

Karakteristike:

  •  Antioksidans
  •  Hipotireoza
  •  Imunitet
  •  Krhki nokti
  •  Kardio vaskularni sistem
  •  Menopauzalne tegobe
  •  Plodnost
  •  Srčane tegobe

Preporučena upotreba:

Uzimati jednu tabletu dnevno.

Napomena:

Ne prelaziti preporučenu dnevnu dozu. Proizvod ne služi kao zamjena za raznovrsnu ishranu. U slučaju alergije na bilo koji od sastojaka, ne konzumirati proizvod. Nije namijenjeno djeci, trudnicama i dojiljama.

INFORMACIJE O ISHRANI
Neto težina proizvoda: 84 g
Broj porcija u pakovanju: 220
Veličina porcije: 1 tableta
Aktivni sastojci Po porciji % RWS *
Selen 200 µg 364

Recenzije

Još nema recenzija.

Napišite recenziju

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to Top
Proizvod je dodan u Vašu korpu