Zbog pandemije COVID 19 sve pošiljke dezinfikujemo

Search

Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000

Na stanju

NAC 300mg

Snažan antioksidans
Učestvuje u sintezi glutationa
Smanjuje nivo holesterola
Smanjuje rizik od nastanka respiratornih infekcija i prehlade

 

30.00 KM

Poništi

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 30 - 30

SKU:N/A

N-acetil cistein (NAC) je acetiliran oblik aminokiseline cisteina. Ove dvije aminokiseline su funkcionalno usko povezane, ali je NAC znatno stabilniji oblik. Obje učestvuju u detoksikaciji organizma čak i na ćelijskom nivou (intraćelijska detoksikacija) i pomažu funkciju jetre.
NAC je prekursor glutationa, najjačeg antioksidansa i eliminatora razornog dejstva slobodnih radikala u organizmu.
NAC, kao i cistein, pruža zaštitu od toksičnog dejstva nekih lijekova i hemikalija (acetaminofeni, ugljentetrahloridi, citostatici). Time štiti jetru i mozak od oštećenja koja nastaju pod uticajem zagađivača, kao što su: alkohol, dim cigarete i štetne materije iz zagađenog vazduha. N-acetil cistein pomaže organizmu da metaboliše masti i učestvuje u izgradnji muskulature.

Glutation, u čijoj sintezi učestvuje NAC, neophodan je za zdravu i normalnu funkciju imunološkog sistema. Uzroci opadanja njegovog nivoa su različiti, od spoljnih, u obliku loše ishrane i konzumiranja štetnih materija, do unutrašnjih, kao što je stres, koji obuhvata i redovno bavljenje sportom, kako profesionalno, tako i rekreativno. Premorenost i fizički napor često prate infekcije respiratornih organa, uslijed pada imuniteta.
NAC igra značajnu ulogu u aktivnosti i stvaranju bijelih krvnih zrnaca (leukocita), koja su zadužena za imunološki odgovor organizma. Sportski nutricionisti često preporučuju NAC u periodima intenzivnog treniranja i pojačanog stresa pred takmičenja da ne bi oslabio imunitet.

Preporučena doza i način upotrebe:

1 serviranje (1/2 tablete) dnevno = 150 mg 

Osobe koje intenzivno kašlju, treba da uzimaju NAC ujutro i tokom popodneva, ne prije spavanja i noću, na prazan stomak. Osobe koje pate od čira na želucu, ne treba da koriste suplemente koji sadrže N-acetil cistein.

NAC ima sljedeća dejstva na organizam: 

  • obnavlja nivo glutationa poslije intenzivnih napora
  • smanjuje rizik od nastanka respiratornih infekcija i prehlade
  • olakšava iskašljavanje i redukuje sluz i intenzitet kašlja kod bronhitisa
  • ubrzava oporavak poslije prehlada i fizičke aktivnosti
  • povećava izgradnju mišićne mase
  • povećava izdržljivost i snagu
  • smanjuje nivo holesterola

Dodatne informacije:

  • NAC naročito blagotvorno djeluje na respiratorni trakt, pa se može preporučiti kao dodatak terapijama emfizema, sinuzitisa, upala uha, virusnih infekcija, hroničnog bronhitisa i hroničnih plućnih bolesti uopšte.
 
  • NAC eliminiše sluz iz respiratornih organa. Ovo je veoma značajno kod bronhitisa, jer se na taj način redukuje kašalj. Pušači, koji najčešće pate od hroničnog bronhitisa, mogu imati mnoge koristi od N-acetil cisteina, jer pored smanjenja sluzi i kašlja, smanjuje i koncentraciju bakterija u plućima. Jedno od bitnih svojstava N-acetil cisteina je i smanjenje nivoa homocisteina, aminokiseline koja može biti krivac za nastanak srčanih oboljenja, moždanog udara, pa čak i raka.

Recenzije

Još nema recenzija.

Napišite recenziju

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to Top
Proizvod je dodan u Vašu korpu