Na stanju
Pure Gold ProteinCOLLA BURN 300g
⇒ Učinkoviti kompleksni sagorjevač masti
⇒ Goveđi kolagen
⇒ Brzo djelovanje
⇒ Odličan okus
45.00 KM
36.00 KM
Opis proizvoda:
Osim ukusnog i osvježavajućeg okusa, naš CollaBurn proizvod sadrži pažljivo odabrane sastojke kao što su Colagen, L-karnitin L-tartarat, CLA i glukomanan. Vitamin C sadržan u našoj formuli doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože, zuba, desni, kostiju, hrskavice i krvnih sudova, kao i normalnoj funkciji imunološkog sistema tokom ili nakon intenzivnih fizičkih vježbi, dok cink doprinosi održavanju normalne kože, noktiju, kose i kostiju.
Nešto malo detaljnije o sastojcima ovog proizvoda:
Kolagen, ključni strukturalni protein prisutan u ljudskom tijelu, igra ključnu ulogu u održavanju elastičnosti kože, zdravlju vezivnog tkiva i zglobova. S godinama, prirodna proizvodnja kolagena opada, što može rezultirati gubitkom čvrstoće kože i smanjenjem fleksibilnosti zglobova. Upravo iz tog razloga, suplementacija kolagenom postaje sve popularnija.
L-karnitin tartarat korisna je tvar odnosno aminokiselina neophodna za zdravo funkcionisanje ljudskog tijela. Adekvatan nivo L-tartarata doprinosi gubitku kilograma, pa je zanimljivo znati više o toj tvari.
Šta je karnitin tartarat (L-karnitin L-tartarat)
Jedna od važnih prirodnih tvari u ljudskom tijelu je L-karnitin, lipotropni koji transportuje masne stanice u mišiće i pretvara ih u energiju tokom intenzivnog fizičkog napora. L-karnitin ili levokarnitin tijelo proizvodi samostalno u bubrezima, jetri i mišićnim stanicama, a dolazi i izvana s nešto hrane. Da bi tijelo moglo slobodno sintetizirati potrebnu tvar, krv mora sadržavati dovoljno željeza, metionina, vitamina B skupine i nekih enzima.
S nedostatkom navedenih komponenata, može se pojaviti nedostatak L-karnitina, što dovodi do pogoršanja dobrobiti i negativnog utjecaja na zdravlje. Taj se nedostatak može nadoknaditi, između ostalog, pomoću farmakoloških pripravaka koji sadrže L-karnitin tartarat ili sol L-vinske kiseline i L-karnitina, koji međusobno pojačavaju djelovanje. L-karnitin tartarat crijeva lako apsorbiraju, a tijelo brzo apsorbira. Blagotvoran učinak takvog dodatka uočljiviji je nego kod upotrebe proizvoda koji sadrže tvari potrebne za sintezu L-karnitina.
Korisna svojstva L-karnitin tartrata
Glavni zadatak L-karnitina u tijelu je transport masnih kiselina u mišićno tkivo i pretvaranje masti u energiju. Zbog toga je najkorisnije svojstvo tartarata poboljšati metabolizam i pomoći u brzoj razgradnji masti tokom vježbanja. Tartrat pomaže smanjiti tjelesnu masnoću, ali isto tako ograničava potrošnju mišićnog tkiva i potiče rast mišića.
Dodatak ima i druga korisna svojstva, i to:
- pozitivno djeluje na nervni sistem i minimalizira učinak stresa;
- poboljšava izdržljivost;
- ubrzava proces oporavka nakon fizičkog napora;
- pomaže u povećanju volumena mišića i djeluje kao dobar anabolik;
- na kvalitativnu razgradnju masti reaguje primanjem energije iz njih;
- usporava kataboličke procese u tijelu i sprečava razgradnju mišićnih vlakana;
- blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sistem i snižava štetni holesterol u krvi;
- štiti tijelo od razvoja ateroskleroze i opasnih bolesti srca.
Važno! Maksimalna učinkovitost tartrata pokazuje se upravo intenzivnim tjelesnim aktivnostima i zdravom prehranom.
Šta je CLA?
Konjugirana linolna kiselina (CLA) je polinezasićena masna kiselina koja se nalazi u linoleinskoj kiselini, esencijalnoj masnoj kiselini koja se uglavnom nalazi u biljnim uljima. Linoleinska kiselina je najčešća omega-6 masna kiselina, koja se nalazi u velikim količinama u biljnim uljima, ali i u raznim drugim namirnicama u manjim količinama. Prefiks “konjugirana” odnosi se na raspored dvostrukih veza u molekuli masne kiseline.
Dakle, CLA je tip polinezasićene omega-6 masne kiseline. Ali, uprkos tome što omega-6 masne kiseline izazivaju upalne procese u organizmu, s CLA je priča drugačija: antiupalna svojstva koja CLA ima u organizmu osiguravaju da se CLA ponaša kao omega-3 masna kiselina.
Prednosti konzumacije CLA
Interes javnosti za CLA naglo je porastao kad je otkriveno da CLA izoliran iz govedine ima sposobnost inhibirati hemijski izazvani karcinom (Pariza i Hargraves). Nakon toga, niz istraživanja koje su proučavale CLA potvrdio je snažne biološke aktivnosti kojima CLA može utjecati na ljudsko zdravlje.
CLA i gubitak kilograma
Među prvim istraživanjima o CLA bile su one koje su proučavale utjecaj ove masne kiseline na topljenje masnoga tkiva. Park i sur. su proučavali utjecaj CLA na tjelesnu kompoziciju i konstatovali pozitivne učinke.
U istraživanjima je, potvrđeno je da CLA smanjuje unos hrane, pojačava učinak topljenja masnoga tkiva, potiče razbijanje masnih stanica i sprječava stvaranje novoga masnoga tkiva.
Druge zdravstvene prednosti
Osim u kontekstu gubljenja viška kilograma, CLA je proučavan i zbog drugih potencijalnih pozitivnih utjecaja na zdravlje. Studija koju su objavili Castro-Webb i sur. potvrdila je da osobe koje unose veće količine CLA iz hrane imaju snižen rizik od razvoja niza bolesti, uključujući dijabetes i neke oblike karcinoma te snižavanje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti.
CLA karakteristike
- Reguliše nivo holesterola
- Može da inhibira razvoj ateroskleroze
- Pomaže u smanjenju tjelesne masti
- Poboljšava mineralizaciju kostiju
- Bakteriostatska i antivirusna djela
*Naučne informacije odobrene od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).
Preporučeni unos : pomiješati 1 dozu (12 g – 1 mjerica) praha sa 300 ml vode. Preporučuje se konzumiranje ovog proizvoda ujutro, tokom dana ili 30-60 minuta prije fizičke aktivnosti. Preporučuje se jedna doza dnevno.
INFORMACIJE O ISHRANI | ||
1 doza: 12 g | Porcija: 25 | |
Hidrolizovani goveđi kolagen | 8190 mg | |
L-karnitin L-tartar | 900 mg | |
Glukomanan | ||
500 mg | ||
Inulin | 500 mg | |
CLA | 100mg | |
N-acetil L-karnitin | 100mg | |
C vitamin | 97 mg | 121% |
Cink | 10 mg | 100% |
* NRV%: Dnevni referentni unos za odrasle. |
Recenzije
Još nema recenzija.