NAC

N-acetil cistein

♦  NAC igra važnu ulogu u procesu detoksikacije vašeg organizma,
♦  NAC je takođe dragocen dodatak za podršku plućima, jer je glutation zaštitni antioksidans u plućima.
♦  Obnavlja nivo glutationa posle intenzivnih napora
♦  Smanjuje rizik od nastanka respiratornih infekcija i nazeba
♦  Olakšava iskašljavanje i redukuje sluz i intenzitet kašlja kod bronhitisa

, ,
Resetuj varijaciju

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 39 - 39

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 39 - 39

 Dostava od 24 do 48 sati

 Dostava za Sarajevo u istom danu

 Besplatna dostava za narudžbe veće od 50 KM

Šta je NAC?

 

N-acetil cistein (NAC) je acetiliran oblik aminokiseline cisteina. Ove dvije aminokiseline su funkcionalno usko povezane, ali je NAC znatno stabilniji oblik. Obe učestvuju u detoksikaciji organizma čak i na ćelijskom nivou (intraćelijska detoksikacija) i pomažu funkciju jetre.

NAC je prekursor glutationa, najjačeg antioksidanta i eliminatora razornog dejstva slobodnih radikala u organizmu.

 

Koja je uloga NAC-a?

 

  • štiti jetru i mozak od oštećenja koja nastaju pod uticajem zagađivača
  • smanjuje nivo holesterola i homocisteina
  • igra značajnu ulogu u aktivnosti i stvaranju belih krvnih zrnaca
  • pomaže izgradnju mišićne mase i povećava snagu i izdržljivost
  • jača imunitet
  • blagotvorno deluje na respiratorni trakt

NAC, kao i cistein, pruža zaštitu od toksičnog dejstva nekih lijekova i hemikalija (acetaminofeni, ugljentetrahloridi, citostatici). Time štiti jetru i mozak od oštećenja koja nastaju pod uticajem zagađivača, kao što su: alkohol, dim cigarete, ugljenmonoksid, aerozagađenje. N-acetil cistein pomaže organizmu da metaboliše masti i učestvuje u izgradnji muskulature.

Glutation, u čijoj sintezi učestvuje NAC, neophodan je za zdravu i normalnu funkciju imunološkog sistema. Uzroci opadanja njegovog nivoa su različiti, od spoljnih, u obliku loše ishrane i konzumiranja štetnih materija, do unutrašnjih, kao što je stres, koji obuhvata i redovno bavljenje sportom, kako profesionalno, tako i rekreativno. Premor i fizički napor često prate nazebi i infekcije respiratornih organa, usled pada imuniteta. NAC igra značajnu ulogu u aktivnosti i stvaranju bijelih krvnih zrnaca, koja su zadužena za imunološki odgovor organizma. Sportski nutricionisti često preporučuju NAC u periodima intenzivnog treniranja i pojačanog stresa pred takmičenja da ne bi oslabio imunitet. Takođe pomaže izgradnju mišićne mase i povećava snagu i izdržljivost.

NAC naročito blagotvorno deluje na respiratorni trakt, pa se može preporučiti kao dodatak terapijama emfizema, sinuzitisa, upala uha, virusnih infekcija, hroničnog bronhitisa i hroničnih plućnih bolesti uopšte. NAC eliminiše sluz iz respiratornih organa. Ovo je veoma značajno kod bronhitisa, jer se na taj način redukuje kašalj. Pušači, koji najčešće pate od hroničnog bronhitisa, mogu da imaju mnoge koristi od N-acetil cisteina, jer pored smanjenja sluzi i kašlja, smanjuje i koncentraciju bakterija u plućima. Jedno od bitnih svojstava N-acetil cisteina je i smanjenje nivoa holesterola i homocisteina, aminokiseline koja može biti krivac za nastanak srčanih oboljenja, moždanog udara, pa čak i raka.

NAC treba da se uzima sa vitaminom C ili nekim od antioksidanata.

NAC se koristi kod transplatacija bubrega i jetre, jer pomaže tim organima da preuzmu funkcije odstranjenog ili transplatovanog organa.

OPREZ: Duže uzimanje NAC-a izaziva gubitak cinka, pa ga treba dodavati ishrani.

PAKOVANJE: 60 kapsula

SKU: N/A Kategorije: , , Brend

NAC

Sastav Po serviranju (1 kapsula)
N-acetyl cisteine 600mg

Na osnovu 0 pregleda

0.0 prosječno
0
0
0
0
0

Budite prvi i ostavite recenziju za “NAC”

Još nema komentara o ovom prozvodu.