Search

Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000
Trebate li pomoć? 033 545 000

Na stanju

ALPHA LIPOIC ACID 100mg

Izuzetan antioksidans
Pomaže kod dijabetisa
Pospješuje gubitak kilograma

17.00 KM 11.90 KM

Poništi

Kupite ovaj proizvod i zaradite bodova: 12 - 12

Opis proizvoda:

Blagodati Alfa-lipoične kiseline
Alfa-lipoična kiselina

Alfa-lipoična kiselina: sve blagodati snažnog antioksidansa.
Alfa-lipoična kiselina ili tioktična kiselina vrlo je snažan antioksidans koji se prirodno proizvodi u svim ljudskim stanicama, ali u iznimno malim količinama. Proizvodi se unutar mitohondrija gdje pomaže enzimima pretvoriti hranjive tvari u energiju. Pojačava učinak vitamina C i E, a može se pronaći u namirnicama poput špinata, repe, mrkve, brokule, krumpira, ali i crvenog mesa. Topljiva je i u vodi i u masti, što joj omogućuje da djeluje u svakoj stanici ili tkivu u tijelu. U međuvremenu, većina drugih antioksidansa topljiva je ili u vodi ili u masti. Primjerice, vitamin C je samo topiv u vodi, dok je vitamin E topljiv samo u mastima.

Zašto je Alfa-lipoična kiselina idealan antioksidans?
Lako neutralizira slobodne radikale, a u farmakološkim koncentracijama može biti adekvatna zamjena za koenzim A u metabolizmu ugljikohidrata i masti (povećava biosintezu triglicerida) pa se koristi u tretmanu šećerne bolesti i profilaksi komplikacija ove bolest, poput simptoma povezanih s dijabetičkom neuropatijom koja uključuje bol i utrnulost u ekstremitetima.

Svojim antioksidativnim djelovanjem pruža zaštitu mozgu te pomaže i kod različitih tegoba jetre i gušterače, a koristi se i kod pretilosti, Alzheimerove bolesti, kiselosti organizma i infekcija. Istovremeno jača imunitet, pozitivno djeluje na vid i sluh, smanjuje kiselost organizma i pomaže u borbi s brojnim virusima.

Na koji način Alfa-lipoična kiselina djeluje kod određenih bolesti?

Bypass operacija

Bypass operacija izvodi se kako bi se poboljšao protok krvi do srčanog mišića te kako bi se ublažili simptomi i poboljšalo funkcioniranje srca. Kombinacija alfa-lipoične kiseline, koenzima Q10, omega-3 masnih kiselina, magnezija i selena prije i poslije operacije smanjuje komplikacije nakon same operacije.

Dijabetis

Ključna značajka nekontrolisanog dijabetesa je visok nivo šećera u krvi. Ako se ne liječi, to može uzrokovati zdravstvene probleme, poput gubitka vida, srčanih bolesti i zatajenja bubrega. Alfa-lipoična kiselina postala je popularna kao pomoć kod dijabetesa, jer se pokazalo da snižava nivo šećera u krvi i kod životinja i kod ljudi na način da potiče procese koji mogu ukloniti masnoću nakupljenu u mišićnim stanicama. Smanjuje rezistenciju na inzulin, poboljšava kontrolu šećera u krvi, ublažava simptome oštećenja živaca i smanjuje rizik od dijabetičke retinopatije.

Predijabetis

Predijabetes je stanje koje karakteriše povišene vrijednosti šećera u krvi, u tolikoj mjeri da bi se moglo okarakterizirati kao šećerna bolest. Intravenozna aplikacija 600 mg alfa-lipoične kiseline jednom dnevno tokom dvije sedmice smanjuje šećer u krvi nakon jela. Predijabetes, ako se ne kontroliše, dovodi do dijabetesa u prosječnom periodu od 5 do 10 godina, kada mogu nastati komplikacije.

Dijabetička neuropatija

Kao rezultat visoke glukoze u krvi ili hiperglikemije kod osoba koje imaju dijabetes može se razviti i dijabetička neuropatija. Alfa-lipoična kiselina može ublažiti simptome dijabetičke neuropatije kao što su bol, utrnulost i žarenje u rukama i nogama.

Vitiligo

Vitiligo je stečena ograničena depigmentacija kože koja je sklona širenju i često se javlja s drugim bolestima. Alfa-lipoična kiselina u kombinaciji s vitaminima E i C, te polinezasićenim masnim kiselinama uz preporučenu terapiju poboljšava diskoloraciju kože.

Pretilost

Istraživanja provedena ukazuju na to da se može smanjiti aktivnost enzima AMP-aktivirane protein kinaze (AMPK), koja se nalazi u hipotalamusu mozga. Kad je AMPK aktivniji, to može povećati osjećaj gladi. S druge strane, suzbijanje aktivnosti AMPK-a može povećati broj kalorija koje vaše tijelo sagorijeva u mirovanju. Treba napomenuti da alfa-lipoična kiselina ima svojstva koja mogu potaknuti gubitak tjelesne težine, ali njezin ukupni učinak ne treba preuveličati.

INFORMACIJE O ISHRANI
Veličina porcije 2 kapsule
Obroka po spremniku 30
Iznos po obroku % dnevne vrijednosti
Alfa lipoična kiselina 200 mg **
**Dnevna vrijednost nije utvrđena.
Upute: Za odrasle, uzimajte dvije (2) kapsule dva puta dnevno, po mogućnosti uz obrok
Ostali sastojci: pirinčano brašno, želatina, biljna celuloza, biljni magnezijum stearat.
Bez umjetnih boja, aroma ili zaslađivača, bez konzervansa, bez šećera, bez skroba, bez mlijeka, bez laktoze, bez soje, bez glutena, bez pšenice, bez kvasca, bez ribe, bez natrija.

Recenzije

Još nema recenzija.

Napišite recenziju

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to Top
Proizvod je dodan u Vašu korpu